Αθήνα 19/11/03

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαιώνιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και των τοξικών αποβλήτων επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο σχετικής επερώτησης, τη Δευτέρα 17/11/03, ο Γεώργιος Θ. Βλάχος, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της ΝΔ. Ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφήνει ένα τεράστιο πρόβλημα άλυτο, μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στην εξουσία, «κληροδοτώντας το στη νέα κυβέρνηση κάτω από τους πιο δύσκολους και απαισιόδοξους οιωνούς».

 

Ο κ. Βλάχος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς αδιαφορεί για την κατάσταση στην «ανεξέλεγκτη, ουσιαστικά, χωματερή των Άνω Λιοσίων, η οποία δέχεται καθημερινά 5000 τόνους απορριμμάτων», ενδιαφερόμενη μόνο για «τις κακώς», όπως σημείωσε, «λειτουργούσες, παράνομες μικρές χωματερές κάποιων κοινοτήτων».

 

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι «ξοδεύεται ένα δισεκατομμύριο δραχμές για τη φύλαξη των…σκουπιδιών στα Άνω Λιόσια», την ώρα που το εργοστάσιο ανακύκλωσης παραμένει ανενεργό, το βιοαέριο δεν συλλέγεται κι η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού δεν επαρκεί.

 

Αναφερόμενος στον ΕΣΔΚΝΑ, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι ο Σύνδεσμος αποτελεί «μια ανεξέλεγκτη μονάδα, που δε δίνει λύσεις» αλλά υπονομεύει τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να λύσουν το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο. «Ποιος είναι ο ΕΣΔΚΝΑ, ποιος του δίνει πολιτική κάλυψη», αναρωτήθηκε ο Βουλευτής της ΝΔ.

 

Τέλος, ο κ. Βλάχος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την παντελή έλλειψη διαλόγου για την προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόταση πρέπει να γίνει στη βάση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, του σεβασμού της δυνατότητας κάθε περιοχής να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα (περίπτωση Λαυρεωτικής) κι όχι της μεταφοράς του απαράδεκτου μοντέλου του κατ’ όνομα  ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων.