ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

 

 

Συζήτηση Επίκαιρης ερώτησης στην ολομέλεια του Ελληνικού κοινοβουλίου (18-10-2018) του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Γεωργίου Βλάχου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη με θέμα: «Αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018».

 

Κύριε Υπουργέ, αφού δεν κατέστη δυνατό να γίνει ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή, κάτι που σας ζήτησα πριν από περίπου ενάμιση, δύο μήνες, κατέθεσα αυτή την ερώτηση, γιατί ήθελα από το πλέον επίσημο Βήμα, το Βήμα της Βουλής, οι πολίτες της περιοχής που επλήγησαν από τις φωτιές της 23ης Ιουλίου, αλλά και ο ελληνικός λαός, να πληροφορηθούν σε ποια φάση βρίσκεται η αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή εκεί.

Η ερώτηση, όμως, έχει δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος είναι το εξής: Τι έχει γίνει για την ανακούφιση και για την αποφυγή περαιτέρω κινδύνων των πολιτών που ζουν στην περιοχή; Για παράδειγμα, θέλουμε να μας πείτε πώς προχωρά –και εάν προχωρά- η περισυλλογή αμιάντου και άλλων υλικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης, θα θέλαμε να μας πείτε εάν έχουν απομακρυνθεί -και σε ποιο βαθμό- τα καμένα αυτοκίνητα. Και, βεβαίως, θα θέλαμε να ξέρουμε σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι εντελώς απαραίτητα για τη ζωή των κατοίκων εκεί. Ξεχνάμε τι έγινε στη φωτιά.

Από τη Δευτέρα χαλάει ο καιρός. Έρχεται χειμώνας. Εγώ προχωράω στην περιοχή και βλέπω ότι και η υλοτόμηση που ξεκίνησε, μάλλον έχει σταματήσει. Βλέπω να μην έχουν γίνει πουθενά κορμοδέματα. Βλέπω να μην έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα. Στα πρανή δεν βλέπω καμία πρωτοβουλία. Στα επικλινή οικόπεδα άρχισαν οι πρώτες κατολισθήσεις. Άρα, εδώ υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν εκεί σαν παράπλευρες απώλειες απ’ αυτή την φωτιά.

Και το δεύτερο μέρος είναι το πώς οι κάτοικοι της περιοχής θα οργανώσουν ξανά τη ζωή τους, δηλαδή, την αποκατάσταση πια των σπιτιών τους είτε αυτά είναι «πράσινα» –που θα πάρουν την πρωτοβουλία να τα επισκευάσουν- είτε είναι «κίτρινα». Και κυρίως αυτή η κατηγορία μας ενδιαφέρει.

Σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις, λοιπόν, κινείται η ερώτηση. Και θέλω πραγματικά σήμερα να ακούσω σε ποια φάση βρίσκεστε ακριβώς, για να ενημερώσουμε και τους συμπολίτες μας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Βλάχο, κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν έχει σταματήσει ούτε η υλοτόμηση ούτε τίποτε άλλο. Συνεχίζονται οι εργασίες στην περιοχή κανονικά. Και παρ’ ότι τυπικά, με το γράμμα του νόμου, αυτά δεν είναι αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών, θα σας απαντήσω, γιατί με εντολή του Πρωθυπουργού, μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Φλαμπουράρη, έχουμε αναλάβει τον συντονισμό των δράσεων των διαφόρων φορέων που δρουν στην περιοχή.

Σε σχέση με τα μέτρα ανακούφισης -αυτά που είχε προβλέψει η Κυβέρνηση και είχαν ανακοινωθεί- έχουν γίνει 5.262 αυτοψίες σε πληγέντα κτήρια και έχουν υλοποιηθεί 1.072 επανέλεγχοι σε οικήματα που είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και «κόκκινα», όπως ορίζει ο νόμος.

Αυτό σημαίνει –θα σας το πω με δυο λόγια- ότι έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος, για να μην πω το σύνολο, του έργου σε σχέση με τις έκτακτες αποζημιώσεις που έπρεπε να δοθούν και είχαν προβλεφθεί.

Έχει εκδοθεί πλήθος υπουργικών αποφάσεων. Η κύρια απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία που λέτε, είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής για τη στεγαστική συνδρομή και την αποκατάσταση. Επειδή βρισκόμαστε στην περιοχή και ακούμε, συνομιλούμε με ανθρώπους που έχουν πληγεί και επειδή υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να καλυφθούν με τις αρχικές προβλέψεις και έπρεπε να καλυφθούν, έχει τροποποιηθεί και η Κοινή Υπουργική Απόφαση σε σχέση με την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και σε σχέση με την επιδότηση ενοικίου και τη συγκατοίκηση, γιατί η περιοχή έχει συγκεκριμένα προβλήματα και συγκεκριμένα, αν θέλετε, κοινωνικά φαινόμενα που δεν είχαν μέχρι σήμερα καταγραφεί από τις υπηρεσίες.

Έχουν υποβληθεί διακόσιες τριάντα επτά αιτήσεις χορήγησης και επιδότησης ενοικίου -σας τα λέω ενημερωτικά για να τα ξέρετε- εκτός από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις δομές της περιοχής και των δήμων.

Προφανώς έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται οι δράσεις για την υλοτόμηση των αστικών περιοχών από το Υπουργείο Υποδομών και οι δράσεις για την αποκομιδή του αμιάντου.

Συγκεκριμένα για τον αμίαντο έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες. Έχουν ανατεθεί σε τέσσερις εταιρείες που δρουν στην περιοχή για τη συλλογή και έχει δοθεί προτεραιότητα στα κτήρια που είναι κατεδαφιστέα για τη συλλογή του αμιάντου. Στα υπόλοιπα, που είναι επισκευάσιμα, ο αμίαντος θα συλλεχθεί στη φάση της κατασκευής τους, αυτό είναι το ορθολογικό να κάνουμε. Ενώ έχουμε πάρει και μία πολιτική απόφαση για τη συλλογή αμιάντου ακόμη και στα κτήρια που είναι πράσινα, για να καθαρίσει η περιοχή από τον αμίαντο.

Στην υλοτόμηση είχε ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου οι συνεταιρισμοί των υλοτόμων να προσέλθουν και να τους ανατεθούν οι συμβάσεις. Σταμάτησε η διαδικασία και έγινε δεκτή δωρεά. Έχουμε επιλέξει στους επιχειρηματίες ή στις εταιρείες που δεν θέλουν να δώσουν χρήματα στον λογαριασμό για τη στήριξη των πυρόπληκτων να δοθούν συγκεκριμένες εργασίες συγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Επομένως, για την υλοτόμηση έγινε δεκτή η δωρεά από τον Όμιλο Κοπελούζου με τη συνδρομή του Υπουργείου για να επιτηρούμε την υλοτόμηση της συγκεκριμένης περιοχής. Έχουν εγκατασταθεί και δρουν έξι συνεταιρισμοί και νομίζω άλλοι τρεις-τέσσερις στη δυτική Αττική. Αλλά είναι εγκατεστημένοι, δηλαδή αν πάμε σήμερα θα δείτε συγκεκριμένες περιοχές να έχουν ανατεθεί σε διαφορετικούς συνεταιρισμούς για να υλοποιηθεί πολύ άμεσα και να ολοκληρωθεί η υλοτόμηση στις αστικές περιοχές.

Στις περιοχές που δεν είναι αστικές και είναι ευθύνη της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, το λέω για να μην υπάρχει σύγχυση σε σχέση με την Περιφέρεια, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι μελέτες και για την υλοτόμηση και για τα κορμοδέματα και υπάρχουν διαγωνιστικές διαδικασίες σε εξέλιξη, όπως είναι το χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ανατεθούν και αυτές οι εργασίες στους συνεταιρισμούς υλοτόμων ή σε όσους προσέλθουν.

Γνωρίζω, επίσης, ότι είχαν μια εμπλοκή με μία εταιρεία, η οποία προσέφυγε, έκανε ένσταση, κάτι αντίστοιχο, αλλά δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Δεν είναι και η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια στο Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να έχω και άμεση πληροφόρηση.

Να σας πούμε ότι έχουν κατεδαφιστεί, πάλι με αποδοχή δωρεάς, είκοσι οχτώ κτήρια στην Ανατολική Αττική από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, τέσσερα στη Δυτική Αττική από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ και έχουν ανατεθεί και οι κατεδαφίσεις δώδεκα κτηρίων από την εταιρεία J.P.ΑΒΑΞ επίσης με δωρεές. Έτσι δεν έχει δοθεί ένα ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Έχουν εγκριθεί τρεις χιλιάδες αιτήσεις, όπου έχει δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 5.000 ευρώ και το τηλεπικοινωνιακό επίδομα των 1.200 ευρώ από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Έχουν συνολικά χορηγηθεί 14.610.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και 542.300 ευρώ σε εβδομήντα επτά επιχειρήσεις.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ:  Πόσα άτομα είπατε;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Τρεις χιλιάδες. Δύο χιλιάδες εννιακόσια ογδόντα εννιά για την ακρίβεια. Έχουν απορριφθεί χίλιες εξακόσιες τριάντα αιτήσεις που δεν ήταν δικαιούχοι και επτακόσιες τριάντα έξι αιτήσεις έχουν ελλείψεις κι έχουν ενημερωθεί -η συντριπτική πλειοψηφία- για να συμπληρώσουν ή τη φορολογική τους δήλωση ή άλλα θέματα, όπως -το σημαντικότερο- εκεί που έχουν μια ιδιοκτησία με δύο δικαιούχους.

Τώρα, τι άλλο κάνουμε; Είναι και η περιοχή σας και νοιάζεστε,  εκλέγεστε και την υπηρετείτε τόσα χρόνια. Ετοιμάζουμε όλο το πλαίσιο που πρέπει να έχει η περιοχή για την έκδοση των αδειών για την επισκευή ή την ανακατασκευή των κτηρίων που έχουν πληγεί.

 Εκεί, αγαπητέ κύριε Βλάχο, δεν είναι μια εύκολη εξίσωση, μια εύκολη δουλειά. Δεν είναι εύκολη δουλειά, γιατί στην περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει όποια στρέβλωση μπορεί να φανταστεί στη χωροταξική, πολεοδομική και δασική νομοθεσία που υπάρχει. Και το κάνουμε σε συνδυασμό, αν θέλετε, με την προσπάθεια για την οριστική λύση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

Καταρχάς να σας πω ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων κατάντη, άρα λογικά δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, αν έχουμε έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης. Όμως, είχαμε τα πάγια προβλήματα που είναι προγραμματισμένα έργα από το Υπουργείο. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι διαδικασίες και είμαστε στη φάση της έκδοσης περιβαλλοντολογικών όρων, προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα. Μιλάω για το Μέγα Ρέμα Ραφήνας και για τα ρέματα στον Δήμο Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη και στον Μαραθώνα. Επίσης, έχει ολοκληρώσει η Περιφέρεια τη μελέτη του Ρέματος Παπά.

Υπάρχουν, όμως, σημεία που με αυτά που είχαν γίνει στην περιοχή και για την αποκατάσταση των κτηρίων, αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία, πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα. Δηλαδή, στην περιοχή δεν είχαμε δασικούς χάρτες. Αν θυμάμαι καλά, το αρμόδιο Υπουργείο αναρτά τους δασικούς χάρτες σήμερα ή αύριο. Υπάρχουν περιοχές, όπως παραδείγματος χάρη, το Μάτι που δεν είναι δασική έκταση και δεν έχει πρόβλημα, αλλά υπάρχουν όμορες περιοχές στο Μάτι που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τις οικιστικές…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Δεν πειράζει, δεν θα κάνω δευτερολογία, απλά να δώσω απαντήσεις.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, με ένα ορθολογικό τρόπο για τις οικιστικές πυκνώσεις, προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε όλοι, φαντάζομαι. Δηλαδή, ένα πολεοδομικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί στην περιοχή, που θα έχει το επαρκές οδικό δίκτυο, που θα έχει οδεύσεις επαρκούς πλάτους για να μη ξαναζήσει η περιοχή αυτό που έζησε.

Πρέπει να πάμε σε μια λογική του να υπάρχει πρόσβαση στην παραλία, που δεν υπήρχε. Πρέπει να πάμε στη λογική που θέλουμε όλοι να έχει και τους ελεύθερους και τους δημόσιους χώρους που όφειλε να έχει κάθε περιοχή και δεν την είχε και η συγκεκριμένη και πολλές άλλες περιοχές, που έχουν δομηθεί άναρχα στη χώρα μας.

Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της δόμησης μέσα στα ρέματα. Εκεί συναντάμε πραγματικά πολλά προβλήματα, στην προσπάθεια και της Περιφέρειας και του Υπουργείου να δώσουμε μια λύση, αν θέλετε, κλειστών αγωγών για να μην υπάρχουν οι αθέμητες καταστάσεις για την οριοθέτηση των ρεμάτων που συνήθως δημιουργούνται. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί η περιοχή έχει και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και επομένως, δεν είναι παντού εύκολο να υλοποιηθεί.

Μπορώ να σας λέω τρεις ώρες τι έχουμε κάνει στην περιοχή. Εκτιμώ ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο η συνεργασία που έχουμε κάνει με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες κανονιστικές πράξεις, για να μπορέσει κανονικά η περιοχή -και τα κόκκινα κτήρια στο σύνολό τους- να ενταχθεί στη λογική των ανακατασκευών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Βλάχο, έχετε να προσθέσετε κάτι;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Επανέρχομαι, κύριε Υπουργέ, στα αντιπλημμυρικά. Δίνω έμφαση, διότι είναι πολύ κρίσιμο το θέμα και για το επόμενο διάστημα. Μου είπατε ότι η υλοτόμηση προχωράει, σταμάτησε, τώρα ξαναπροχωράει. Δεν είμαι σε θέση και δεν μπορώ να έχω εικόνα της συνολικής περιοχής. Εγώ βλέπω μακροσκοπικά τι ακριβώς γίνεται και εκείνο που βλέπω -και πρέπει να συμφωνήσετε- είναι ότι το να κόψεις ένα δέντρο, από μόνο του δεν λέει τίποτε αν δεν το αξιοποιήσεις, να φτιάξεις τα λεγόμενα κορμοφράγματα για να συγκρατήσεις τα νερά. Αυτό δεν έχει γίνει, όπως δεν έχει γίνει τίποτα, πληροφορούμαι, με τα τέσσερα ρέματα εντός του Βουτζά και το ρέμα που είναι στο σύνορο με τη Ραφήνα, το ρέμα Παπά που αναφέρατε, για το οποίο είπατε ότι είναι στη φάση της μελέτης. Για ποια μελέτη μιλάμε; Καταλαβαίνετε τι θα κατεβάσει το βουνό με τις πρώτες βροχές; Φέτος λείπει η βλάστηση. Τι είναι αυτό που θα συγκρατήσει όλα αυτά τα υλικά; Για αυτό σας μίλησα.

Μου είπατε, επίσης -και το ξέρω- ότι μια εταιρεία έχει αναλάβει το ρέμα στο δυτικό και βόρειο Βουτζά. Έγινε και τώρα κάποια προσφυγή. Υπάρχει μια καθυστέρηση. Όλα αυτά, όμως, δεν αλλάζουν την επικινδυνότητα της περιοχής. Σας είπα για τα πρανή, σας είπα για τα επικλινή. Σε αυτά εγώ δεν βλέπω να παίρνονται πρωτοβουλίες.

Μου λέτε τώρα ότι περιμέναμε την ΚΥΑ. Έχουμε το ΦΕΚ -το είδα- με κάποιους χαρακτηρισμούς. Εκεί θα υπάρξει ένσταση. Θα σας τα πουν οι πολίτες βέβαια και οι φορείς της περιοχής. Πρέπει να δώσουμε μια εξήγηση. Έτσι που είναι αυτό το σχέδιο υπάρχει κίνδυνος να έχουν γίνει αδικίες και λάθος χαρακτηρισμοί. Για αυτό το σχέδιο, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα, θα υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των πολιτών, όπως θα γίνει με τους δασικούς χάρτες που θα αναρτηθούν αύριο; Αυτήν την πληροφορία έχω κι εγώ. Διότι εδώ λέμε για το Μάτι γενικά -αυτό το είδα κι εγώ- ότι είναι κίτρινο και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι αυτό το σκαρίφημα, αυτό το σχέδιο που έχει φτιαχτεί, αυτός ο πολυχρωματισμός αποτυπώνει δίκαια την περιοχή. Πρέπει να προφυλάξουμε τους πολίτες που χάνουν το δίκιο τους με τη δυνατότητα προσφυγής, ένστασης δηλαδή, σε αυτό το οποίο έχει καταγραφεί.

Επίσης, μέχρι σήμερα -το ξέρετε κι εσείς βεβαίως- περιμέναμε αυτήν την περίφημη ΚΥΑ για να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, οι επισκευές. Έρχομαι, λοιπόν, στα κίτρινα σπίτια. Η τιμή την οποία δίνετε εκεί είναι 300 και 250 ευρώ. Τα 300 ευρώ είναι για τον φέροντα Οργανισμό. Επειδή εγώ διαπιστώνω από τους πολίτες ότι τα περισσότερα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα δεν έχουν τόσο πρόβλημα στον φέροντα Οργανισμό, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα, καταλαβαίνετε ότι τα 250 ευρώ είναι ένα ποσό ασήμαντο, θα έλεγα, για την επισκευή τους. Ή θα πρέπει συνολικά το ποσό να επιτρέπεται να αξιοποιηθεί για αποκατάσταση ζημιών ή θα πρέπει τα 250 ευρώ να αυξηθούν. Εδώ πρέπει να βρείτε μια λύση, διότι επισκευή σπιτιού με 250 ευρώ καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται.

Επίσης, θα ήθελα να μας πείτε αν έχετε κάποια εικόνα και κάποια πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τη διάβρωση των ακτών. Ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης της περιοχής. Το φαινόμενο αυτό προβλέπουν οι ειδικοί ότι θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα και καταλαβαίνετε ότι οι κίνδυνοι και σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι περισσότεροι.

Σε κάθε περίπτωση -για να κλείσω, κύριε Πρόεδρε-, σε αυτήν την περιοχή χρειάζεται μια επίσπευση και περισσότερο ενδιαφέρον, θα έλεγα, συνολικά από την Κυβέρνηση. Για να μην μπλέξουμε λέγοντας ότι το ένα είναι θέμα του ενός Υπουργείου, το άλλο είναι θέμα του άλλου Υπουργείου, στο άλλο εμπλέκεται η Περιφέρεια, στο άλλο η Αποκεντρωμένη, θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός. Συντονισμός που δεν υπήρξε την ώρα της φωτιάς. Ας υπάρξει έστω τώρα στην αποκατάσταση της ζωής των συμπολιτών μας στην ευρύτερη περιοχή.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεδομένης της σημασίας του θέματος, δώσαμε άπλετο χρόνο. Η ερώτηση ήταν περίπου σαν επερώτηση. Δύο λόγια, κύριε Υπουργέ, για να κλείνουμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Δεν πειράζει.

Ο συντονισμός που ζητάτε, αγαπητέ συνάδελφε, έχει γίνει. Και έχει γίνει από την πρώτη στιγμή, γι’ αυτό και σας απαντάω, όχι για αρμοδιότητες του Υπουργείου Υποδομών, αλλά για αρμοδιότητες όλων σχεδόν των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Θα σας απαντήσω ως Χαρίτσης, ως Υπουργός Εσωτερικών. Η αποκεντρωμένη έχει αρμοδιότητα για να κάνει την υλοτόμηση έξω από τις αστικές περιοχές και να κάνει και τα κορμοδέματα. Εκεί έχουμε καθυστέρηση; Δεν έχουμε καθυστέρηση. Έχουν κανονικά γίνει οι μελέτες για τα κορμοδέματα από την αποκεντρωμένη, από τις δασικές υπηρεσίες και έχουν βγει και διαγωνισμοί. Δεν μπορεί να κάνει καμμία υπηρεσία κάτι και να μην τηρεί τον νόμο, προφανώς. Όταν έχουμε προσφυγές ή ενστάσεις, έχουμε μια καθυστέρηση και φαντάζομαι θα το ξεπεράσει και πάρα πολύ γρήγορα, γιατί έχει ακολουθήσει διαδικασίες από ό,τι γνωρίζω. Ζήτησε και από το Υπουργείο Υποδομών μια γνωμάτευση για το πώς εφαρμόζουν το συγκεκριμένο νόμο, τον προβλέψιμο έκτακτης ανάγκης. Άρα, θεωρώ ότι εκεί δεν έχουμε πρόβλημα.

Είναι άλλο αυτό το κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας λόγω των πυρκαγιών και άλλο το κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας που είχε προγραμματιστεί.

Πάμε λοιπόν, στο δεύτερο. Στο δεύτερο έχουν ωριμάσει τα έργα στο Μέγα Ρέμα Ραφήνας, το Ρέμα Παπά, τα έξι ρέματα στη Νέα Μάκρη, τα πέντε ρέματα στον Μαραθώνα, όπως έχουν ανατεθεί και οι προμελέτες που έχουν γίνει για τη διάβρωση των ακτών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι ο πρώην Πρύτανης ο κ. Μουτζούρης και τα ολοκληρώνει.

Εκεί όμως, «χτύπα ξύλο», για να πλημμυρίσουν τα κτήρια που υπάρχουν δεν χρειάζονταν την πυρκαγιά. Στο Ρέμα Παπά τα σπίτια που υπάρχουν είναι μέσα στο ρέμα. Υπάρχουν σημεία στην περιοχή που το ρέμα και το νερό περνάει κάτω από τα σπίτια ή μέσα από τις αυλές των σπιτιών. Αυτό, λοιπόν, που προσπάθησε η Περιφέρεια και το Υπουργείο -σε άλλη περίπτωση-, είναι να μην γκρεμίσουμε τα σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς μιλάμε για δεκάδες σπίτια. Και καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δική μας ευθύνη, όταν το ρέμα περνάει μέσα από το σπίτι του άλλου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ δεν μίλησα πάντως γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ. Βάλτε μια τελεία κύριε Υπουργέ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα υπάρχει κλειστός αγωγός. Αλλά προσπαθούμε να βρούμε, σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον, με την αρχαιολογία μια λύση για να το ξεπεράσουμε και να μην πάμε σε άλλες λύσεις.

Γι’ αυτό που είπατε, έχει ήδη υπογραφεί από εμάς η τροποποίηση της ΚΥΑ για τα 300 και τα 250 ευρώ γιατί μέχρι τώρα είχαμε ένα τιμολόγιο μόνο για τις περιπτώσεις σεισμού, αντιμετώπισης καταστροφών στα κτήρια από σεισμό. Στην πυρκαγιά έχουμε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στην επισκευή. Άρα, είναι εύλογο αυτό που είπατε και έχει ήδη γίνει. Έχει ήδη, δηλαδή, τροποποιηθεί η ΚΥΑ και είναι προς δημοσίευση.

                 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Υπουργέ…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Βλάχε, σας παρακαλώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Μια στιγμή, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι σημαντικό αυτό για τον κ. Βλάχο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: … (Δεν ακούστηκε)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι, είμαστε μια χαρά εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Λέω να τελειώσουμε πριν από το απόγευμα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έχουμε κάνει πολλή δουλειά, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ίσα-ίσα, εγώ αναγνώρισα τη σημασία του θέματος.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έχουμε κάνει, επίσης, μια πολύ συστηματική εργασία σε σχέση με τους δρόμους που πρέπει να διανοιχθούν. Άρα, στην έκδοση των νέων αδειών που θα βγουν για τις ανακατασκευές ή τις επισκευές των σπιτιών, να έχουν προβλεφθεί αποστάσεις που θα μας επιτρέπουν τη διάνοιξη αυτών των κεντρικών δρόμων στην περιοχή. Αυτός είναι, αν θέλετε, και ένας από τους λόγους που υπάρχει –το λέω εντός εισαγωγικών- μια «μικρή καθυστέρηση» στον τρόπο και στον χρόνο που πρέπει να εκδοθούν οι νέες άδειες κατασκευών. Εμείς θέλουμε να ξαναγίνουν τα κτήρια της περιοχής, αλλά να γίνουν με τρόπο που μετά δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξη ενός χωροταξικού, ενός πολεοδομικού σχεδίου που θα επιστρέψει στην περιοχή να αναπτυχθεί τουριστικά.