ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

 

«Επικείμενη Κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων στην Περιφέρεια Αττικής»
Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Γεωργίου Βλάχου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

  

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με την ερώτηση που κατέθεσα -και σήμερα επιτέλους συζητάμε- θέλω πραγματικά να ακούσω τις απόψεις της πολιτικής ηγεσίας, σχετικά με το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που αφορά στην αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο προτίθεστε να προχωρήσετε σε κατάργηση αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, ως εκ τούτου και στην Περιφέρεια Αττικής.

Θέλω πραγματικά να σας μεταφέρω τη μεγάλη ανησυχία, αλλά και τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί, μεταξύ των πολιτών και των τοπικών αρχών των δήμων της Περιφέρειας Αττικής, εκεί που πρόκειται να καταργηθούν τα αστυνομικά τμήματα. Και η ανησυχία τους αυτή, κύριε Υπουργέ, είναι πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς βλέπουν, όχι μόνο να μην ενισχύεται η αστυνόμευση στις περιοχές που κατοικούν, αλλά αντίθετα να αποδυναμώνεται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

Και εγώ, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, μέσω αναφορών και ερωτήσεων, όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών και να επιστήσουμε την προσοχή σας σε αυτό το εγχείρημα. Μας βεβαιώνετε ότι όλα γίνονται σε ενιαία βάση και σύμφωνα με πραγματικές ανάγκες και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Ειλικρινά, αδυνατώ να κατανοήσω πώς τα λεγόμενά σας συμβαδίζουν με αυτά που προτίθεστε να υλοποιήσετε. Συγκεκριμένα με το να προβλέπετε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε καλλικρατικό δήμο, με εξαίρεση βέβαια την Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις πόλεις πάνω από εκατό χιλιάδες, καταργείτε εννέα αστυνομικά τμήματα στην Περιφέρεια Αττικής. Πρέπει εδώ να σας πω ότι πολλές πόλεις της Αττικής πια αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή έκρηξη. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ακόμη και οι οικισμοί είναι αυτό που λέμε «μεγάλες πόλεις». Άρα, δεν έχετε λάβει υπ’ όψιν το κριτήριο του πληθυσμού και της γεωγραφικής κατανομής και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στην περιφέρεια Αττικής.Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Έχω δε να σας δώσω –προφανώς έχουν έρθει και σε εσάς- εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, υπογραφές πολιτών από το Καπανδρίτι. Εκεί υπήρχε εκατόν πενήντα χρόνια αστυνομικό τμήμα. Επίσης, έχουν έρθει υπογραφές από τον Δήμο Σαρωνικού, από τον Δήμο Παλλήνης, από τα Σπάτα, ακόμα και από τη γενέτειρά μου την Καρυά Λευκάδος, όπου καταργείται ένα αστυνομικό τμήμα που επέβλεπε, αν θέλετε, και προστάτευε την ορεινή Λευκάδα. Μάλιστα, έχω εδώ πέρα τη διαμαρτυρία του Δημάρχου Λευκάδας, που κατά σύμπτωση πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει το αυτονόητο, τις ανάγκες που έχει ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η ορεινή Λευκάδα.

Έρχομαι, λοιπόν, και λέω ότι αυτές οι συγχωνεύσεις πολύ φοβούμαστε ότι γίνονται χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία. Η όποια διαβούλευση έγινε κατά την πρόσκληση που μας έκανε ο Γενικός Γραμματέας, ο κ. Αναγνωστάκης στη ΓΑΔΑ τότε, ήταν μια παρουσίαση από την ηγεσία της Αστυνομίας του εγχειρήματος. Όμως, βλέπω ότι δεν λάβατε υπόψη τις αντιδράσεις των δημάρχων που παρευρέθηκαν εκεί ούτε των Βουλευτών που ήμασταν εκεί. Εμείς, επειδή μας καλέσατε να μας ενημερώσετε, δεν σημαίνει ότι συμφωνήσαμε. Εκεί καταθέσαμε κάποιες παρατηρήσεις. Αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν απαντηθεί. Και εάν επιμείνετε στο αρχικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος, πολύ φοβούμαι ότι είστε έτοιμοι να κάνετε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Σε ότι αφορά στην Αττική, αυτό το ζει ο κόσμος, αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, αλλά εκεί επιτρέψτε μας να έχουμε εμείς εικόνα για τις ανάγκες, που έχει η περιοχή μας, εννοώ τις ανάγκες προστασίας και αστυνόμευσης. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βλάχο, εδώ και έναν χρόνο ξεκίνησε η διαδικασία και η μελέτη της αναδιοργάνωσης των αστυνομικών τμημάτων. Το τι γινόταν μέχρι τώρα είναι σε όλους γνωστό, πώς δημιουργούνταν τα αστυνομικά τμήματα και με ποια κριτήρια. Ήταν καθαρά ρουσφετολογικά, καθαρά κριτήρια πρόσληψης ψήφων και όχι με βάση την καλύτερη αστυνόμευση και την καλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό κάποτε έπρεπε να σταματήσει.

Οι ανάγκες είναι οξυμμένες σε ορισμένες περιοχές. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με σκόρπια αστυνομικά τμήματα υποβαθμισμένα, με μικρή στελέχωση και μικρές δυνατότητες. Αντιμετωπίζεται με αστυνομικά τμήματα, στα οποία ο πολίτης, όταν παίρνει τηλέφωνο και ζητά περιπολικό, να έρχεται το περιπολικό και όχι να μην έρχεται. Τα κτήρια από μόνο τους δεν διασφαλίζουν την καλύτερη αστυνόμευση. Τα κτήρια με τη σωστή οργάνωση και με εκπαιδευμένο προσωπικό, με επαρκές προσωπικό, καλύπτουν τις ανάγκες. Αυτό είναι κοινή λογική.

Για παράδειγμα, τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα στις μικρές πόλεις και στα χωριά, έτσι όπως έχουν σκορπίσει, έχουν στελέχωση με λιγότερα από δέκα άτομα, πολύ λιγότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κοινή λογική δείχνει ότι με πέντε ανθρώπους, εάν είναι σκοποί την ημέρα, ένας διοικητής, ένας στη Γραμματεία, αμέσως εξαντλείται το προσωπικό. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.

Ξέρω ότι υπάρχουν απαιτήσεις σε κάθε τόπο. Ο κάθε τόπος και το κάθε χωριό θέλει να έχει ένα αστυνομικό τμήμα. Δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο αυτό. Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε, έλαβε υπ’ όψιν και τα γεωγραφικά δεδομένα, γιατί, πράγματι, στη χώρα μας υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, όπως σε νησιωτικές περιοχές, όπως σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως σε ορεινές περιοχές. Εάν δείτε για κάθε περιοχή τις μελέτες που υπάρχουν, θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι μελέτες του ενός φύλλου και μελέτες της μιας σελίδας. Είναι μελέτες ολοκληρωμένες, που έχουν λάβει υπ’ όψιν τους όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία προανέφερα.

Στο σύνολο σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν χίλιες διακόσιες έξι υπηρεσίες. Υπάρχουν πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα υποβαθμισμένα. Υπάρχουν αστυνομικά τμήματα τελείως νεκρά, στα οποία πληρώναμε νοίκι χωρίς να λειτουργούν. Στη Δυτική Αττική και στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε και ξέρετε ότι έχει αρχίσει η κάλυψη των αστυνομικών τμημάτων των δύσκολων περιοχών με περισσότερο προσωπικό απ’ αυτό το οποίο αφαιρούμε από τη φύλαξη επισήμων ή «υψηλών» προσώπων -με όσα εισαγωγικά θέλετε- γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει πραγματική αναγκαιότητα φύλαξης ή υπερβολικής φύλαξης ορισμένων προσώπων. Πολύ σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα της ενίσχυσης αυτών των περιοχών, γιατί νομίζω ότι εκεί που θα συμφωνήσουμε, κύριε Βλάχο, είναι ότι χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση, χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα και θα δείτε ότι εκεί συντείνουν τα πράγματα με τους εξορθολογισμούς αυτούς που κάνουμε. Αυτοί οι εξορθολογισμοί δεν είναι αριστεροί ή δεξιοί, είναι εξορθολογισμοί που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις τις δικές σας εδώ και πόσα χρόνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθούμε και θα σας αναφέρω στη συνέχεια στη δευτερολογία τις λεπτομέρειες πάνω στην ερώτησή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Κύριε Βλάχο, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι σίγουρο ότι συμφωνούμε όλοι στην καλύτερη αστυνόμευση και γι’ αυτό κάναμε και την ερώτηση. Και βλέπετε ότι γίνεται και σε ένα κλίμα επιχειρημάτων και γόνιμης αντιπαράθεσης, γιατί πραγματικά εκείνο που θέλω να μείνει μετά απ’ αυτή τη συζήτηση είναι οι πολίτες της Αττικής που μας ακούνε να έχουν πεισθεί για τη δική σας προσπάθεια. Πολύ φοβούμαι ότι μέχρι στιγμής αυτό το έχετε χάσει. Δεν έχετε πείσει κανέναν. Αυτό το εγχείρημα που κάνετε δημιουργεί περισσότερες φοβίες. Όταν ένα αστυνομικό τμήμα στην Περιφέρεια Αττικής έχει οργανόγραμμα με εξήντα πέντε άτομα και σήμερα εκεί υπάρχουν είκοσι ή είκοσι δυο για να καλύψουν τρεις βάρδιες, προφανώς υπολειτουργεί. Τώρα, πείτε μου εσείς πώς θα μας πείσετε ότι αν δυο τέτοια αστυνομικά τμήματα ενωθούν, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα της αστυνόμευσης σε δεκάδες χιλιόμετρα που θα απέχουν από εκεί που θα πάνε σήμερα. Ξέρετε, βλέπω ότι δεν πρέπει να έχετε πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα και χρησιμοποιείτε κάθε φορά διαφορετικό επιχείρημα. Μου λέτε για τις ορεινές περιοχές. Σας είπα ότι στην ορεινή Λευκάδα καταργείται. Άρα, τις ορεινές περιοχές δεν τις λάβατε υπ’ όψιν σας. Εγώ ένα παράδειγμα σας είπα και σε ένα παράδειγμα έχω απόλυτο δίκιο.

Μου είπατε για γεωγραφική κατανομή. Θα σας πω ότι ο Δήμος Ωρωπού περιλαμβάνει δώδεκα καποδιστριακούς δήμους. Άρα, είναι τεράστιος και εσείς εκεί καταργείτε δυο αστυνομικά τμήματα, του Καπανδριτίου και του Καλάμου. Έρχεστε μετά και μου λέτε ότι πολλά αστυνομικά τμήματα έγιναν ρουσφετολογικά. Μα, σας είπα ότι καταργείται αστυνομικό τμήμα που είναι από το χίλια οκτακόσια τόσο. Δεν νομίζω ότι το 1800 έγινε με ρουσφετολογικά κριτήρια. Άρα, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση το αντιμετωπίζετε με ξεχωριστά κριτήρια και αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εμένα να καταλάβω ότι δεν έχετε ένα ενιαίο σχέδιο που θα πείσει τους πολίτες ότι κάτι αλλάζει και θα είναι προς το καλύτερο.

Έρχομαι να πω και μια φράση, αν θέλετε, γιατί ζήσαμε αυτές τις μέρες το θέμα της Αμυγδαλέζας. Δεν θέλω να σας θυμίσω πραγματικά ότι πριν από λίγο καιρό ήταν το κολαστήριο και πώς το λέτε σήμερα. Δεν θέλω να σας πω ότι τότε ισχυριζόσασταν κάποια πράγματα που ξέρατε ότι είναι ψέματα. Δεν θέλω να σας πω ότι τότε ξεσηκώνατε τους πολίτες για να μη δεχθούν εκεί το συγκεκριμένο χώρο. Δεν θέλω να σας πω ότι ουσιαστικά υφαρπάξατε την ψήφο τους στις εκλογές, γιατί λέγατε αυτά που λέγατε. Εκείνο που βλέπω σήμερα -και για μένα αυτό είναι το χειρότερο, γιατί αυτά πέρασαν- είναι ότι, ότι κάνετε ακόμα και εκεί, το κάνετε στην τύχη. Ωραιοποιείτε καταστάσεις, αλλάζετε τα λόγια σας και είναι θέμα δικό σας, αν αισθάνεστε ικανοποιημένοι, όταν βλέπετε τις τότε δηλώσεις σας στην τηλεόραση με αυτά που λέτε σήμερα. Αυτό είναι θέμα δικό σας και ο κόσμος το κρίνει.

Αν, όμως, έχετε κι εδώ την ίδια αντιμετώπιση, την ίδια προσέγγιση, το ίδιο σχέδιο με αυτό που είχατε στην Αμυγδαλέζα, δηλαδή ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω και πειράματα, πιστεύω ότι παίζετε με τις τύχες των τοπικών κοινωνιών και με την αστυνόμευση όλης της Ελλάδος και εγώ μιλώ, βέβαια, για την περιφέρεια Αττικής. Αυτό είναι που μας δημιουργεί αμφιβολίες και πολλές, πολλές φοβίες γι’ αυτό που θέλετε να κάνετε. Αν δεν στελεχωθούν τα αστυνομικά τμήματα, τα υπάρχοντα, θα έλεγα εγώ, πώς θα κρίνετε την αποτελεσματικότητά τους; Επειδή ένα αστυνομικό τμήμα είναι ελλιπές και εσείς προχωρείτε στην καλλικρατική λογική, αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα; Και επειδή έγινε ο «Καλλικράτης» στους δήμους, νομίζετε ότι με μια τέτοια καλλικρατική αντίληψη μπορείτε να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα;

Δεν γίνεται, κύριε Υπουργέ. Κάνετε λάθος. Δεν ξέρω αν σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος αυτό το μοντέλο που θέλετε να φτιάξετε θα είναι αποτελεσματικό. Στην Περιφέρεια Αττικής σας λέω προκαταβολικά ότι δεν μπορεί να αποδώσει. Καταργείτε τμήματα από περιοχές που έχουν τριάντα και σαράντα χιλιάδες πληθυσμό και το καλοκαίρι αυτό είναι πολλαπλάσιο. Μιλάμε για περιοχές που έχουν δεκάδες οικισμούς. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα και αυτήν την ιδιαιτερότητα -επιτρέψτε μου να πω- δεν την λαμβάνετε καθόλου υπ’ όψιν σας εκ του αποτελέσματος, εκ της πρωτοβουλίας σας. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Πέρα από κάποιες ανακρίβειες ότι καταργούνται αστυνομικά τμήματα -σε ότι αφορά τον Κάλαμο και τον Ωρωπό- θα μου επιτρέψετε, κύριε Βλάχο, να πω ότι σε ότι αφορά τον τρόπο σχεδίασης, μόνο ότι δεν δουλεύουμε με σχέδιο σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος στο Υπουργείο και στην Αστυνομία, γιατί αυτήν τη φορά ο σχεδιασμός και οι προτάσεις ξεκίνησαν από κάτω προς τα πάνω. Δεν είπα εγώ, για λόγους κομματικούς, πολιτικούς ή ότι άλλο θέλετε, να γίνει εκεί αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί διευθυντές, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση, πρότειναν αυτές τις τροποποιήσεις στην οργάνωση, στη δομή, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση. Αν θέλετε τώρα όλοι εμείς να γίνουμε καλύτεροι επιχειρησιακοί από τους ίδιους ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, να το συζητήσουμε.

Επομένως, μπορεί να βρεθούν διάφοροι λόγοι, όπως το ότι ήταν από το 1800. Κάποιος πρώην συνάδελφός μου ήρθε από του Παπάγου και μου είπε ότι είναι κοντά στο βουνό και του έκανα πλάκα και του έλεγα: «Γιατί; Θα κατέβει ο Νταβέλης από τον Υμηττό;» Υπάρχουν, λοιπόν, πάντα κάποιοι λόγοι για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε κάτι. Το θέμα δεν είναι να διατηρούμε δομές παλιές, αναποτελεσματικές, στις οποίες καλεί ο πολίτης γιατί κάτι του έτυχε και δεν έρχεται ποτέ το περιπολικό. Θα σας καλούσα τώρα, αυτήν την στιγμή, να κάνετε εσείς το πείραμα να δείτε την αποτελεσματικότητα ή αν θέλετε, πάμε μαζί. Προσπαθούμε να πετύχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες όπου υπάρχουν. Ρωτάμε τον κόσμο. Έχουμε ρωτήσει. Έγινε διάλογος. Στον διάλογο δεν μπορεί να ικανοποιηθούν όλοι, γιατί, δυστυχώς, υπάρχουν αυτές οι παλαιές αντιλήψεις, που νομίζουν κάποιοι ότι αν έχουν το κτήριο δίπλα τους, αυτό το κτήριο τους παρέχει ασφάλεια. Κτήριο άδειο δεν παρέχει ασφάλεια. Κτήριο γεμάτο και με εκπαιδευμένο προσωπικό παρέχει ασφάλεια. Και νομίζω ότι αυτά είναι βασικές αρχές που συμφωνούμε. Τώρα, βέβαια, στην ερώτησή σας λέτε για διάφορες περιοχές. Παιανία και Γλυκά Νερά ενσωματώνονται σ’ ένα. Δεν καταργείται κάτι. Γίνονται πιο δυνατά. Είπατε για αστυνομικό τμήμα με είκοσι άτομα. Βρείτε μου ένα αστυνομικό τμήμα από αυτά με είκοσι άτομα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Θα σας βρω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Δεν υπάρχει, κύριε Βλάχο. Δυστυχώς, η στελέχωση είναι κάτω από δέκα άτομα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ: Γιατί θα πηγαίνει γρηγορότερα το περιπολικό δεν μου είπατε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Γιατί τώρα δεν θα έλθει καθόλου και δεν θα έλθει καθόλου, επειδή όταν υπάρχουν πέντε και έξι άτομα, πέντε είναι οι σκοποί, ένας ο διοικητής. Δεν θα έλθει ποτέ. Παραξενεύομαι ειλικρινά, γιατί δεν δέχεστε απλούς εκσυγχρονισμούς, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε δεξιοί. Είναι απλοί εκσυγχρονισμοί, που γίνονται σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις σοβαρές χώρες. Απορώ ειλικρινά, γιατί ταμπουρώνεστε πίσω από τη λογική της αυτάρκειας του κάθε τόπου με ένα αστυνομικό τμήμα και δεν ξέρω τι άλλο έχει το κάθε χωριό. Δεν δουλεύει και το ξέρετε. Δεν καταργείται, λοιπόν, τίποτα και δεν φεύγει προσωπικό από τις περιοχές αυτές. Το προσωπικό αυτό ενσωματώνεται, συμπτύσσεται σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα: Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη ένα, Σαρωνικός με Καλύβια, αστυνομικός σταθμός, δηλαδή, μικρότερης στελέχωσης, Παλλήνη-Γέρακας ένα -αναφέρομαι στην ερώτησή σας- Σπάτα-Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη-Μαραθώνας, Καπανδρίτι- Άγιος Στέφανος και Κάλαμος-Ωρωπός. Δεν καταργείται τίποτα από αυτά που είπατε. Απλώς, γίνονται συγχωνεύσεις για καλύτερη αποτελεσματικότητα και θα τη δείτε αυτήν την αποτελεσματικότητα πολύ σύντομα μετά τη σύμπτυξη αυτών των αστυνομικών τμημάτων. Μην ταμπουρώνεστε πίσω από παλιές αντιλήψεις. Δεν εξυπηρετούν τα τοπικιστικά συμφέροντα. Δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της γειτονιάς. Ας δούμε το σύνολο και, από εκεί και πέρα, και η γειτονιά θα επωφεληθεί και το γενικότερο σύνολο θα επωφεληθεί με την καλύτερη αστυνόμευση. Σας ευχαριστώ.