ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 Τρίτη, 10 Οκτωβρίου   2017

 

 

Ομιλία Γεωργίου Βλάχου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Ν/Σ "Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού."

 

 

  

Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε τις τελευταίες μέρες τόσο στην Επιτροπή όσο και από σήμερα στην Ολομέλεια ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και είναι σοβαρό όχι γιατί είναι πρόβλημα μιας μεγάλης πλειοψηφίας ή, αν θέλετε, πολλών, αλλά γιατί έχει το όλο θέμα πολύ ευαίσθητες πτυχές και κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για το πώς το προσεγγίζει.

Η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά αντιμετωπίζοντας με κοινωνική ευαισθησία το όλο θέμα, πήρε πρωτοβουλία από τη δεκαετία του 1970 ακόμη, σε ανύποπτο δηλαδή χρόνο, που δεν ήταν αίτημα κανενός, να κάνει τη δική της παρέμβαση που για την εποχή θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ μεγάλη καινοτομία. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, και τότε και σήμερα, διαχρονικά στηρίζει την ανθρώπινη προσωπικότητα, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έφερε η Κυβέρνηση σήμερα, θα έλεγα με περισσή επιπολαιότητα, το όλο θέμα. Το άνοιξε και κανείς δεν πείστηκε για τις αγαθές προθέσεις. Περισσότερο θα έλεγα ότι πειστήκαμε για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αφού κατά τη γνώμη μας δίνει μια λύση η οποία δεν είναι λύση.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να αποτελεί λύση η αίτηση για τη μετάβαση φύλου που, όπως και να το ονομάσουμε, είναι αλλαγή, είναι κάτι διαφορετικό. Ακούστηκαν στην Αίθουσα αυτή ότι η Νέα Δημοκρατία με ακροδεξιά ρητορεία, ακούστηκε για ανθρωπιά, για συμπόνια, για το αυτονόητο. Εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε αν υπάρχει πρόβλημα, ποιο είναι το πρόβλημα και πώς πρέπει να λυθεί.

Εμείς είμαστε από εκείνους που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά. Ναι, πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία, πρέπει να αλλάξει. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα σε μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας και πρέπει σήμερα να δώσουμε σήμερα μια λύση. Αλλά τη λύση δεν μπορεί να τη δίνει η αίτηση επιλογής. Πρέπει αυτό το κενό, αυτό το πρόβλημα που δημιουργεί η ίδια η φύση, κάποιος άλλος να παρεμβαίνει για να το διορθώνει.

Και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να είναι κανείς άλλος από την επιστήμη, από την σύνθετη ιατρική επιστήμη, που πρέπει να κληθεί να διαπιστώσει το πρόβλημα και βεβαίως με απόλυτη τεκμηρίωση το όλο θέμα να φτάσει στη Δικαιοσύνη, η οποία στηριζόμενη στα τεκμήρια τα οποία παρέχει η ιατρική επιστήμη θα πάρει την απόφαση. Εκτός εάν εμείς θέλουμε ένα νομοθέτημα όπου η Δικαιοσύνη απλά θα διεκπεραιώνει, δηλαδή απλά θα κάνει μια εγγραφή στη μετάβαση φύλου του οποιουδήποτε κάνει την αίτησή του.

Ακούστηκε για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ότι καθυστερήσαμε, γιατί δεν το λέγαμε τόσον καιρό; Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σκεφτείτε ότι η Κυβέρνηση διατυμπάνιζε τόσον καιρό μια καινοτόμο πρόταση την οποία κανείς δεν μπορούσε να την κρίνει οριστικά πριν τη δει. Όταν εμείς διαπιστώσαμε ότι με την πρόταση αυτή δεν μπορεί να δοθεί λύση προφανώς, όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε μελετήσαμε και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που πράγματι δίνει λύση.

Εμείς δεν μπορούμε να επιμείνουμε, λοιπόν, στις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης. Εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις ακρότητες της Κυβέρνησης στην αναζήτηση της αριστερής της ταυτότητας μέσα από τέτοια νομοθετήματα τα οποία σώνει και καλά πρέπει να τα ονομάσει δεξιά, ακροδεξιά ή δεν ξέρω πώς αλλιώς, ενώ από μόνα τους αυτά τα προβλήματα δεν επιδέχονται κανέναν χαρακτηρισμό.

Το πρόβλημα είναι πρόβλημα και απαιτεί τη λύση. Όποιος άλλος προσπαθεί να κάνει προσέγγιση μέσα από ιδεολογικό πρίσμα, κάνει λάθος. Όπως και κάνει λάθος –επειδή άκουσα και νωρίτερα- οποιοσδήποτε συνάδελφος θέλει να εξομοιώσει το πρόβλημα, το θέμα το οποίο συζητάμε, με την κατάργηση του πηλήκιου ή την κατάργηση της ποδιάς στα σχολεία ή το κούρεμα. Για όνομα του Θεού!

Όσο επικαλείστε τέτοια επιχειρήματα τόσο ευτελίζετε το όλο θέμα και τόσο μας πείθετε για την ορθότητα των απόψεών μας και ότι το όλο θέμα δεν το έχετε μελετήσει, ότι το φέρατε πολύ πρόχειρα. Φέρνετε τη δυνατότητα αλλαγής φύλου και αν το μετανιώσει να επιστρέψει στο προηγούμενο φύλο.

Ξέραμε μέχρι σήμερα τα εικονικά διαζύγια στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Πάτε να εντάξετε την αλλαγή φύλου στην εξυπηρέτηση κάποιων σκοπιμοτήτων; Είναι γνωστό ότι πολλά δημόσια πρόσωπα που θέλησαν να εκφράσουν και την κοινή γνώμη, κυκλοφορούσαν με τρελόχαρτα για να αποφύγουν τον στρατό.

Άρα, αυτό το τόσο κορυφαίο θέμα, που έχει να κάνει με την ίδια τη φύση, εμείς θα το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας σε αυτήν τη λογική; Σε αυτό είναι που λέμε όχι. Και όσο επιμένετε στην προσέγγιση αυτή, εμείς θα λέμε όχι. Θα επιμείνουμε στη δικιά μας πρόταση, γιατί πιστεύουμε πράγματι ότι είναι τεκμηριωμένη, ότι θωρακίζει την απόφαση της Δικαιοσύνης, ότι στηρίζεται σε ιατρικά και επιστημονικά κριτήρια και δίνει πραγματικά λύση στον συμπολίτη μας που έχει πρόβλημα.

Γιατί πρέπει εδώ να συμφωνήσουμε και σε κάτι τελευταίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας εκείνους που όντως αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα προσδιορισμού του φύλου τους που τους το έχει στερήσει η ίδια η φύση. Και αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με τη δήλωση, δεν μπορεί ο καθένας με μια δήλωση, που μπορεί να υποκρύπτει, όπως είπα και νωρίτερα, σκοπιμότητες, να δίνει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σε αυτό το πρόβλημα που έχει εντοπίσει η ίδια η φύση.

Γι’ αυτό, λοιπόν, κλείνοντας λέμε «όχι» στο νομοθέτημα της Κυβέρνησης, γιατί για εμάς δεν αποτελεί λύση.

Σας ευχαριστώ.