ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΛΑΧΟΣ - Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

 

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

 

Ομιλία Γεωργίου Βλάχου, στην ολομέλεια της Βουλής, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

«Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων

και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

 

  

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σημερινό νομοσχέδιο γίνεται πλέον σαφές ότι η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να κλείσει πάση θυσία την αξιολόγηση που με δική της αποκλειστική ευθύνη καθυστέρησε για επτά ολόκληρους μήνες ανεβάζοντας τον λογαριασμό, καταργεί για μια ακόμα φορά τις δικές της κόκκινες γραμμές. Διαψεύδει ακόμα και αυτά που έλεγε μέχρι πρόσφατα.

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, τα δυο χρόνια που έχετε αναλάβει την τύχη της χώρας με το πρόσχημα της μείωσης του χρέους, έχετε κάνει τα πάντα. Έχετε κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοίρες σε όσα λέγατε και φυσικά έχετε εξαπατήσει τους πολίτες. Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις σας έχουν κοστίσει πάνω από 86 δισεκατομμύρια ευρώ, μας έχουν φέρει νέα μνημόνια, έκλεισαν τις τράπεζες, οδήγησαν σε περιορισμό κεφαλαίων. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αν όμως δεν ισχύουν οι δικοί μας φόβοι, όπως πιθανόν θα πείτε και ισχύει αυτό που εσείς λέτε και πιάσουμε τους στόχους, για ποιον λόγο πιστεύετε ότι οι Θεσμοί θα σκεφτούν μια λύση για το χρέος, αφού πλέον θα μπορεί να εξυπηρετηθεί; Και αφού είστε σίγουροι για την πολιτική σας, για ποιον λόγο φέρνετε τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης από τον οποίο δεν εξαιρούνται ούτε μισθοί ούτε συντάξεις, που κατά τα άλλα ισχυρίζεστε ότι θέλετε να προστατεύσετε;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ή οι στόχοι που έχουν τεθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εφικτοί –οπότε το πρόγραμμα βγαίνει και εξυπηρετείται το χρέος- ή οι στόχοι του προγράμματος είναι ανέφικτοι και ενεργοποιείται ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης με όποιες καταστροφικές τελικά συνέπειες θα έχει αυτό για την οικονομία. Τελικά, δυστυχώς, μονά-ζυγά χαμένοι. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Πριν λίγες μέρες εδώ στην ίδια Αίθουσα, στα ίδια έδρανα, σας είπαμε πολύ καθαρά ότι δεν έχετε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, ότι η πολιτική που ακολουθείτε είναι χωρίς προοπτική και οδηγείτε τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση.

Σας είπαμε ότι χρειάζεται αλλαγή μίγματος πολιτικής. Ακόμα και ευρωπαίοι παράγοντες σας πρότειναν να μην αυξήσετε τους φόρους, αλλά να εστιάσετε σε μειώσεις δαπανών. Σας τόνισαν ότι η μείωση δαπανών σε σχέση με τις αυξήσεις φόρων θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη. Ωστόσο, εσείς επιμένετε σ’ αυτήν την πολιτική. Άρα, η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας και έχετε αποκλειστικά την ευθύνη αυτών των επιλογών. Και γνωρίζετε ότι ο ελληνικός λαός πια δεν μπορεί να σηκώσει άλλους φόρους. Η φοροδοτική του ικανότητα είναι πλέον πολύ, πολύ χαμηλά. 

Πριν λίγες μέρες αυξήσατε φορολογικούς συντελεστές του εισοδήματος, μειώσατε συντάξεις. Τώρα αυξάνετε τον ΦΠΑ επηρεάζοντας άμεσα το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας. Από τη μια συρρικνώνετε εισοδήματα και από την άλλη αυξάνετε το κόστος διαβίωσης.

Μιλούσατε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Όχι μόνο τον διατηρείτε, αλλά τον αυξάνετε κιόλας. Αυξάνετε τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, φέροντας μ’ αυτό τον τρόπο ένα ισχυρό πλήγμα στον πρωτογενή τομέα. Επαναφέρετε τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης ξανά στα επίπεδα του 2011. Βάζετε τέλη παντού και φορολογείτε τα πάντα. Και ό,τι γλιτώνει σήμερα με τη φόρα που έχετε πάρει, φοβούμαι ότι δεν θα γλιτώνει για πολύ καιρό.

Μετά τον οινοποιητικό κλάδο, δίνετε τελειωτικό χτύπημα και στον κλάδο της ζυθοποιίας αυξάνοντας σχεδόν στο διπλάσιο τη φορολογία στην μπύρα. Ο κ. Τσακαλώτος μας έκανε μαθήματα για τη διαφορά μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και του νέου ταμείου. Μην κρύβεστε πίσω από τις λέξεις. Δεν αξιοποιείτε τη δημόσια περιουσία, αλλά την πουλάτε, την ξεπουλάτε θα έλεγα, χωρίς καν να γνωρίζετε τι, πόσο και σε ποιον την πουλάτε. Το μόνο που γνωρίζετε είναι ότι εκχωρείτε για ενενήντα εννέα χρόνια τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας σε μια εταιρεία που ελέγχεται από τους δανειστές. Ανοίγετε άρον-άρον την αγορά των κόκκινων δανείων, επιχειρηματικών και μη, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όμως, δεν στέκεστε μόνο εκεί, αλλά πουλάτε και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Σήμερα, κύριε Υπουργέ, αν ένας δανειολήπτης προσέλθει στην τράπεζα και θελήσει να εξοφλήσει το σύνολο του υπολοίπου του δανείου του, η τράπεζα αρνείται και του αντιπροτείνει να εξοφλήσει το 50% και μετά αφού δώσει το 50%, να προσέλθει για να κάνουν νέο διακανονισμό για το άλλο 50%, που ουσιαστικά θα φτάσει εκεί που ήταν πριν δώσει το μισό.

Αυτή τη λογική θα πρέπει να την τελειώσετε αν θέλετε πράγματι να πάρετε γενναίες αποφάσεις, αν θέλετε να μην υπηρετείτε τις τράπεζες και αυτούς που τις στηρίζουν και θέλετε να βοηθήσετε τους δανειολήπτες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή Κυβέρνηση το 2014 απειλούσε τους πάντες για να μην κλείσει η αξιολόγηση τότε και ο μόνος στόχος τους ήταν τελικά το να έλθουν στην εξουσία. Σήμερα έχετε αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου και θα έλεγα ότι είναι φιλοδοξία θεμιτή το να θέλει κανείς να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου, αλλά δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η διακυβέρνηση. Εσείς πράγματι σήμερα μας πείθετε ότι ο μόνος στόχος σας και η μόνη έννοια σας είναι να παραμείνετε στην εξουσία.

Κύριε Πρόεδρε, τελειώνει ο χρόνος πολύ γρήγορα και κόβουμε και τις λίγες σκέψεις που είχαμε σκοπό να αναπτύξουμε. Καταλαβαίνετε το τι είναι να τοποθετούμαστε μέσα σε μερικά λεπτά για ένα νομοσχέδιο χιλιάδων σελίδων.

Θέλω, όμως, να κάνω μια πολύ μικρή στάση στα άρθρα για το δασολόγιο. Εκεί πραγματικά γίνεται –και κρίνω ότι είναι θετικό αυτό- η εξαίρεση κάποιων περιοχών, αυτές που ονομάζονται «πολύγωνα» και χαρακτηρίζονται με το ιώδες χρώμα από την κατάρτιση των δασικών χαρτών. Αυτό βεβαίως γίνεται πολύ απλά για να τελειώσει το ξεμπλοκάρισμα και να υπάρξει προώθηση των δασικών χαρτών. Είναι μια αναγκαιότητα, κύριε Υπουργέ, και μέχρι εκεί συμφωνούμε.

Από κει και πέρα, όμως, έρχεστε και μας λέτε για πυκνώσεις. Οι πυκνώσεις δεν λένε τίποτα. Είναι ένας καινούργιος όρος, τον έχετε εφεύρει εσείς και δεν τον έχετε εξηγήσει σε κανέναν. Μας λέτε ότι εντός ενός μηνός το Υπουργείο θα διευκρινίσει. Όταν διευκρινίσει το Υπουργείο, θα διευκρινίσουμε κι εμείς την τελική μας κρίση. Πώς ζητάτε σήμερα να ψηφίσουμε κάτι που κι εσείς δεν ξέρετε πώς ακριβώς θα το διευκρινίσετε;

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι κρατάμε την θετική εξαίρεση, την επιλογή των περιοχών αυτών, όμως έχουμε πολλά ερωτήματα και κρατάμε πολλές επιφυλάξεις για την εξέλιξη. Μακάρι οι διευκρινίσεις που θα δώσετε να μας πείσουν και να είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως θα μας επιτρέψετε να έχουμε κάποιες αμφιβολίες μέχρι τότε.

Σας ευχαριστώ πολύ.