Αθήνα, 14/01/2010

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Οριστική λύση στην μείωση τον φαρμακευτικών δαπανών θα δώσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται και η ποσοτική συνταγογράφηση σε συνδυασμό με τη μηχανογράφηση και τα bar-code που πρέπει να διαθέτουν, τόσο τα συνταγολόγια των γιατρών, όσο και τα βιβλιάρια αναγραφής των ασφαλισμένων, καθώς επίσης και το bar-code του φαρμάκου και του συγκεκριμένου φαρμακείου που εκτελεί την συνταγή» τόνισε ο Γιώργος Βλάχος, Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία που αφορά στην επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

 

Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Βλάχος, υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον όλων είναι ή πρέπει να είναι η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Όλους μας ενδιαφέρει, πράγματι, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πρέπει να πω ότι, έχοντας την ευθύνη του Υπουργείου στο συγκεκριμένο τομέα το τελευταίο διάστημα, κατορθώσαμε να μειώσουμε την αύξηση σε μονοψήφιο νούμερο, κάτι που ούτε έγινε μετά από πάρα πολλά χρόνια.»

 

Επιπρόσθετα, ο κ. Βλάχος παρουσίασε και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί πραγματική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών: «Η μείωση της δαπάνης λοιπόν, πώς μπορεί να προέλθει; Με πρώτο φίλτρο τον ΕΟΦ: να σταματήσει ο ΕΟΦ με πολύ μεγάλη ευκολία να δίνει άδεια σε καθετί που παρουσιάζεται ως νέο φάρμακο. Εάν πράγματι είναι νέο και καινοτόμο φάρμακο, εάν δικαιούται στο τέλος-τέλος, να πάρει άδεια δεν θα τη στερήσουμε από κανέναν. Αλλά μέχρι στιγμής έχω την εικόνα ότι όλα τα φάρμακα τα οποία προσκομίζουν φακέλους στον ΕΟΦ, όλα παίρνουν άδεια. Και σε δεύτερη φάση όλα παίρνουν τιμή. Το δεύτερο σημαντικό φίλτρο είναι τα ταμεία. Χωρίς λίστα, χωρίς να αποκλείσουν κανένα φάρμακο μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες αν πολύ απλά περιορίσουν, όπως είπα και στην Επιτροπή, κάποιες συσκευασίες. Δεν είναι υποχρεωτικό τα ταμεία να καλύπτουν όλες τις συσκευασίες των φαρμάκων και σκευασμάτων που κυκλοφορούν.»

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιώργος Βλάχος πρόσθεσε πως η επαναφορά της λίστας φαρμάκων δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και έθεσε προ των ευθυνών τους την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς λέγοντας: «Η λίστα λοιπόν, για εμάς δεν δίνει λύση, γι’ αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σήμερα. Και το χειρότερο θα είναι, εάν σήμερα φύγουμε όλοι κυρίες Υπουργοί και κυρίως εσείς απ’ αυτή την Αίθουσα, νομίζοντας ότι με την καθιέρωση της λίστας, την επαναφορά –και αυτό το επαναφορά ενοχλεί γιατί θυμίζει άλλες εποχές- θα έχουμε δώσει λύση στο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης, θα έχετε κάνει ένα μεγάλο λάθος, μια λαθεμένη εκτίμηση που βεβαίως, δεν θα φανεί αμέσως, αλλά θα φανεί μετά από δύο τρία χρόνια και τελικά, θα την πληρώσουμε όλοι»


 

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Θ. ΒΛΑΧΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύρια Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητώντας στην Επιτροπή την τροπολογία για την επαναφορά της λίστας, δώσαμε κάποια στοιχεία και περιμέναμε πράγματι μέσα από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε τότε εκεί, να υπάρξει μια διαφοροποίηση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Σήμερα βλέπουμε ότι η τροπολογία έρχεται ακριβώς η ίδια, βλέπουμε δηλαδή μια επιμονή, με την εξήγηση ότι ήταν μια προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει.

Εμείς λέμε ότι κάνετε λανθασμένους υπολογισμούς και καλό είναι απ’ όσα ακούστηκαν σήμερα εδώ είτε από τη μεριά της Αντιπολίτευσης είτε από τη μεριά συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μην πεταχτεί τίποτα. Να αξιολογηθούν όλα, γιατί πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι που πήραν το λόγο και μάλιστα όσοι έμειναν μέχρι αυτή την ώρα έμειναν, για να πουν μια άποψη τεκμηριωμένη και για να καταθέσουν την αγωνία τους για το μεγάλο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όλους μας ενδιαφέρει, πράγματι, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πρέπει να πω ότι, έχοντας την ευθύνη του Υπουργείου στο συγκεκριμένο τομέα το τελευταίο διάστημα, κατορθώσαμε να μειώσουμε την αύξηση σε μονοψήφιο νούμερο, κάτι που ούτε έγινε μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ήταν ένα καλό βήμα, αν θέλετε, μπροστά στα άλλα που πρέπει να γίνουν, για να ολοκληρωθεί η επιτυχία. Η φαρμακευτική δαπάνη προέρχεται, πρώτον, από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα τα οποία, βεβαίως, πληρώνει είτε ο ιδιώτης είτε τα Ταμεία. Υπάρχει και η δεύτερη δαπάνη, που δημιουργείται από τα νοσοκομειακά φάρμακα, που πληρώνουν τα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγείας, δηλαδή και πάλι το δημόσιο. Εσείς, όταν φέρνετε τη λίστα, προφανώς αναφέρεστε στα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Κοιτάξτε, όταν ήρθε η λίστα -πρέπει και εγώ να επαναλάβω ότι, επειδή εδώ είναι στοιχεία και αριθμοί, δεν πρέπει να τα ξεπερνάτε έτσι- είχαμε, όντως, μείωση τον πρώτο χρόνο. Όμως, από το μεθεπόμενο χρόνο και πάλι μπήκαμε σε τροχιά αύξησης, για να φθάσουμε σε δυσθεώρητα νούμερα, που δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε εδώ.

Τι σημαίνει, λοιπόν; Ότι τον πρώτο χρόνο που λειτούργησε η λίστα, θέλετε από φοβία, θέλετε από κάποια συγκράτηση, θέλετε ο διαφορετικός τρόπος τιμολόγησης, που ήταν ο πιο σοβαρός παράγοντας, μείωσε τη δαπάνη. Μη δίνετε την εξήγηση ότι αυτό το πέτυχε η λίστα! Γιατί αν το είχε πετύχει η λίστα, προφανώς θα είχε διάρκεια χρόνου. Εξάλλου, είναι εδώ παλαιότεροι εμού συνάδελφοι που έζησαν εκείνες τις εποχές και γνωρίζουν με ποιες διαδικασίες ένα φάρμακο έμπαινε στη λίστα. Είναι αδιανόητο να επαναφέρουμε τέτοιες λογικές και τέτοιες πρακτικές. Σκεφθείτε ποια εταιρεία θα δεχθεί να διαθέτει κάποιο φάρμακο και να είναι εκτός λίστας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι θα χρησιμοποιήσουν θεμιτά και αθέμιτα μέσα, προκειμένου το φάρμακό τους να ενταχθεί στη λίστα. Σήμερα θεωρητικά υπάρχει μια λίστα. Είναι όλα τα φάρμακα που παίρνουν άδεια στην Ελλάδα, που χαρακτηρίζονται «νέα» από τον Ε.Ο.Φ. και πηγαίνουν στο παλιό Υπουργείο Εμπορίου, για να τιμολογηθούν.

Κοιτάξτε τώρα τι θεωρώ ότι κάνουμε. Αυτό που δεν τολμά να κάνει η πολιτεία και χθες και σήμερα το μεταφέρει σε μια επιτροπή που θα ελέγχει ποια πράγματα πρέπει να ενταχθούν. Εγώ νομίζω πως εμείς πρέπει να τολμήσουμε και να αναλάβουμε την ευθύνη, ξεκινώντας από τον Ε.Ο.Φ. για το κάθε νέο φάρμακο που παίρνει την άδεια και τιμολογείται στη συνέχεια από το παλιό Υπουργείο Εμπορίου. Εμείς και πάλι αλλάξαμε τον τρόπο τιμολόγησης. Το ξέρετε. Πήγαμε στις τρεις χαμηλότερες τιμές. Επειδή, όμως, σε αυτήν την Αίθουσα ακούγεται ότι ήταν η Ελβετία και ακούγοντας κανείς το όνομα της συγκεκριμένης χώρας νομίζω ότι παίρναμε μια ακριβή τιμή, θα πω ότι ο παλιός τρόπος ήταν οι δύο χαμηλότερες τιμές των δεκαπέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μια χαμηλότερη τιμή των δέκα και αν από τις δεκαπέντε της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρχε και ήταν χαμηλότερη αυτή της Ελβετίας, τότε και μόνο χρησιμοποιείτο. Εγώ, όμως, θα συμφωνήσω –εξάλλου από εμάς έγινε- ότι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών είναι πιο σωστός, πιο δίκαιος και προϋποθέτει –αυτό είναι το σημαντικό που κάποιοι το ξεπερνούν- ότι το φάρμακο κυκλοφορεί σε τουλάχιστον τρεις από τις είκοσι έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωση, κάτι που δεν προϋπέθετε η προηγούμενη ρύθμιση. Το πρόβλημα, λοιπόν, για εμάς δεν είναι η συνταγογράφηση των ακριβών φαρμάκων, είτε αυτά είναι νέα είτε παλαιά, που στο τέλος-τέλος μπορεί να είναι και απαραίτητα στον κάθε ασθενή. Τη δαπάνη, κατά τη γνώμη μας, εκτοξεύει στα ύψη η συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων και μάλιστα πολλές φορές μη απαραίτητων. Η ποσότητα είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά και δημιουργεί τη δαπάνη.

Η μείωση της δαπάνης λοιπόν, πώς μπορεί να προέλθει; Με πρώτο φίλτρο τον ΕΟΦ: να σταματήσει ο ΕΟΦ με πολύ μεγάλη ευκολία να δίνει άδεια σε καθετί που παρουσιάζεται ως νέο φάρμακο. Εάν πράγματι είναι νέο και καινοτόμο φάρμακο, εάν δικαιούται στο τέλος-τέλος, να πάρει άδεια δεν θα τη στερήσουμε από κανέναν. Αλλά μέχρι στιγμής έχω την εικόνα ότι όλα τα φάρμακα τα οποία προσκομίζουν φακέλους στον ΕΟΦ, όλα παίρνουν άδεια. Και η δεύτερη φάση είναι να πηγαίνει μετά να πάρει νέα τιμή. Το δεύτερο σημαντικό φίλτρο είναι τα ταμεία. Χωρίς λίστα, χωρίς να αποκλείσουν κανένα φάρμακο μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες αν πολύ απλά περιορίσουν, όπως είπα και στην Επιτροπή, κάποιες συσκευασίες. Δεν είναι υποχρεωτικό τα ταμεία να καλύπτουν όλες τις συσκευασίες των φαρμάκων και σκευασμάτων που κυκλοφορούν. Οριστική βεβαίως, λύση θα δώσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται και η ποσοτική συνταγογράφηση και βεβαίως, μαζί με τη μηχανογράφηση και τα bar-code που πρέπει να διαθέτουν, τόσο τα συνταγολόγια των γιατρών, όσο και τα βιβλιάρια αναγραφής των ασφαλισμένων, καθώς επίσης και το bar-code του φαρμάκου και του συγκεκριμένου φαρμακείου που εκτελεί τη συνταγή. Η συνταγογράφηση είναι στα χέρια των γιατρών των ταμείων. Δεν μπορεί τα ταμεία να μιλούν για αύξηση της δαπάνης την ώρα που μέσα από τα ίδια τα ταμεία, από τον εαυτό τους ουσιαστικά, από το δικό τους μηχανισμό, ξεκινά αυτή η αύξηση της δαπάνης. Εάν όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία νιώσουν ότι γίνεται έλεγχος που δεν γινόταν αν θέλετε και μέχρι σήμερα, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν αυτό που γίνεται σήμερα και θα έλεγα ότι θα είναι πολύ πιο προσεχτικοί για το τι συνταγογραφούν και κυρίως για το πώς θα συνταγογραφούν, αν ξέρουν ότι μια φορά το χρόνο θα γίνει έλεγχος σε ένα ποσοστό των γιατρών αυτών και θα ζητηθούν εξηγήσεις επιστημονικές γιατί συνταγογράφησαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα και κυρίως, γιατί συνταγογράφησαν τις συγκεκριμένες ποσότητες. Η λίστα λοιπόν, για εμάς δεν δίνει λύση, γι’ αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σήμερα. Και το χειρότερο θα είναι, εάν σήμερα φύγουμε όλοι κύριοι Υφυπουργοί και κυρίως εσείς απ’ αυτή την Αίθουσα, νομίζοντας ότι με την καθιέρωση της λίστας, την επαναφορά –και αυτό το επαναφορά ενοχλεί γιατί θυμίζει άλλες εποχές- θα έχουμε δώσει λύση στο πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης, θα έχετε κάνει ένα μεγάλο λάθος, μια λαθεμένη εκτίμηση που βεβαίως, δεν θα φανεί αμέσως, αλλά θα φανεί μετά από δύο τρία χρόνια και τελικά, θα την πληρώσουμε όλοι. Γι’ αυτό δεν ξέρω αν θα επιμείνετε στην ψήφιση αυτής της τροπολογίας, είναι σημαντικό όμως σε κάθε περίπτωση να μην αρκεστείτε σε αυτή. Εάν αρκεστείτε σ’ αυτή, πράγματι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο λάθος.